Hembakat på café

Visst vill man väl att caféet ska ha bakat bullarna själva och lagat maten från scratch? Inget halvfabrikat, inga bakeoffbullar. Bara äkta råvaror, gärna utan tillsatser och färgämnen och bakat med största omsorg och kärlek. Vi kan med glädje konstatera att Stockholm idag kan stoltsera med en mängd ställen som lever upp till detta!

Café Jarla vid Jarlaplan på Östermalm erbjuder hembakat och hemlagat, sittplatser såväl inom- som utomhus och utrymme för de fyrbenta vännerna.

På Kungsholmen, mittemot Kungsholms kyrka, finner man Bulleboden. Ett café med familjär känsla där gott fikabröd, musik och personlig service är av högsta vikt för ägarparet Maria och Per Ekberg. Under det varmare halvåret finns en uteservering att tillgå. Ekologiskt, rättvisemärkt och hembakat. Frukost, lunch och fika.

Under många år var Lisas Café på Bondegatan ett stamkafé för såväl Södermalmsbor som andra. En del gäster har hängt på Lisas i över 20 år! Då det stängde igen var det många som sörjde och såväl mamma Lisa som sonen Nicklas kände sig vilsna. Mamma valde att åka till Spanien men sonen gav inte upp och tar nu över rodret. Dock blir det på en ny adress, Blekingegatan, men fortsatt är kaféet Södermalm troget. Möblerna väntar på nyöppning, allt som kunde räddas från Lisas har tagits med – även recepten. Bullar, hallongrottor, smörgåsar och jitterbugg. Samt bryggkaffe och samkväm. Det hör ett kafé med hembakat till. Riktigt kaffe och personal som bryr sig – så pass mycket att en stamgäst kan bli uppringd om personen inte dyker upp en morgon.

Rosendals Trädgård på Djurgården är för många ett måste åtminstone en gång per år. Kanske kommer man om sommaren för att njuta av fika i trädgården, se äppelträden stå i blom, lukta på rosbuskarna och höra fågelkvitter. Men här är lika ombonat och trevligt andra årstider. Slå dig ned i trädgården en solig och snöig vinterdag eller mys inne i ett av växthusen. Här brinner man för de bästa råvaror, ekologisk odling och äkta mathantverk. Här serveras lunch, kakor och bullar och smörgåsar. Glassbaren som ligger i häcken vid fruktträdgården serverar ekologisk glass. Under några månader om sommaren flyttar kockarna ut i trädgården och tänder vedugnsgrillen – pizza roman style med trädgårdsöl, naturvin och alkoholfritt står på menyn. Vänligen notera att glassbaren och trädgårdskaféet endast håller öppet då vädret tillåter och främst sommartid.

Lämna ett svar