Prinsesstårtan

Visst förväntar man sig prinsesstårta på ett anständigt café? Tårtan som vi känner den idag återfinns i Prinsessornas nya kokbok från år 1948 vilken sammanställdes av Jenny Åkerström, hushållslärare. Hon undervisade Östermalmsflickor och har bland andra sett prinsessorna Astrid, Märtha och Margaretha som sina elever. De nämnda prinsessorna var döttrar till Prins Carl och Prinsessan Ingeborg av Danmark.

Då Jenny presenterade sin tårta 1948 hette den Grön Tårta men namnet ändrades snabbt – enligt ryktet tack vare att prinsessorna var mycket förtjusta i den. Idag kan tårta även kallas Prinstårta om den har gult överdrag och Operatårta om den har rött eller rosa överdrag.

För sextio år sedan så var det dock inte många män som sågs med en Prinstårta i handen. Eller någon bakelse eller tårta alls för den delen. Det ansågs omanligt att sätta i sig detta varför de flesta män åt det i smyg. Kvinnor visste dock annorlunda – en bakelse ansågs göra gott för deras humör.

Idag äter vi runt en halv miljon per år i Sverige. Då prinsessan Estelle föddes år 2012 tog alla prinsesstårtor i landet slut! I september varje år firas Prinsesstårtans vecka och då går 10kr per köpt tårta av denna sort till Victoriafonden.