Vegofika

Veganskt fika efterfrågas av många, inte bara veganer, och många caféer har åtminstone en eller två kakor att erbjuda.

VeGofika erbjuder vegansk gofika och catering. Här återfinner man både nya och gamla klassiker men fikat på VeGofika är helt växtbaserat, djurvänligt och miljömedvetet. Ett mer hållbart fikaalternativ helt enkelt. Kanske hittar du inspiration till din egen bakning. Kanske köper du bara med dig hem. Oavsett vilket öppnar VeGofika ögonen på många. Egna kanelbullar, tårtbitar, smörgåsar, smoothies, teer, praliner, glass, kaffebönor och mycket, mycket mer. VeGofika har både ett café och en butik i Göteborg.

Crippas Café i Majorna har en välkomnande och avslappnad atmosfär och erbjuder sedan sommaren 2017 välsmakande vegansk fika och mat. Crippas har också fullständiga rättigheter, testa gärna ställets egen öl! Här hålls också happenings som musik, quiz, konstutställningar och standup. Sommartid lockar uteserveringen som har sol hela dagen, faktiskt hela vägen fram till solnedgång. Självklart är den fyrbenta vännen välkommen.

Earth Café i Vasastan öppnade år 2018 och har veganskt och lakto-ovo-vegetariskt på menyn. Ett enkelt ställe med anständiga priser och en enkel meny med rejäla smaker som finner sin inspiration i Mellanöstern. Man kan sitta utom- och inomhus eller välja att få maten hemkörd. Personalen är kunnig och intresserad av sitt jobb – de hjälper gästerna att hitta rätt.

Sunes Fik är beläget i Kålltorp. Inte direkt i Göteborg men inte heller för långt bort för en omväg. Sunes Fik är värt en omväg i sig. Här återfinns ett kreativt fikautbud och vill man avnjuta en frukost går även det bra; menyer till ett överkomligt pris. Här avnjuter man en god måltid eller en kopp kaffe i häftig 50-talsstil om man sitter inomhus men det finns även en uteservering att tillgå. Enligt sägen är Sunes Fik Kålltorps äldsta fik. Oavsett ryktet talar sanning är det ett populärt kvartersfik där de veganska alternativen är fler än de icke-veganska. Men det är klart, vill man ha “äkta grädde” kan man få det också.

St Agnes på Teatergatan är ett välkomnande, vänligt och mysigt fik med känslan av svunnet 60-tal. Caféet är enkelt men lägger sin själ i allt de gör. Här serveras vällagad mat och hembakade bakverk. Här serveras veganskt och vegetariskt men ibland kan även annat smyga sig in på menyn. Kolapajer, kanelbullar, semlor, tårtor… det mesta finns veganskt. Ryktet gör gällande att morotskakan är “to die for” men även linssoppan, vitlöksbrödet, peston, osten och key lime-pajen får högsta betyg.

På Världskulturmuseet finner man restaurang Tabla, en restaurang som vill erbjuda en totalupplevelse avseende såväl mat som dryck och servering. Här kan man sitta både ute och inne och på torsdagar erbjuder restaurangen Trädgårdstorsdag då allt på buffén är vegetariskt. Bara grönt så långt ögat kan nå.