Vetekatten

Vetekatten är en institution som grundades år 1928 av Ester Nordhammar. En kvinna med största driv som vågade sig in i männens värld – att driva företag. Få företag drevs vid denna tid av kvinnor och inte var det många konditorier som kunde skryta med att ha en kvinnlig ägare. Ester var 42 år gammal och hade lång arbetslivserfarenhet. Dock inte som konditor utan bland annat som skrivarbiträde. Men hon ville starta ett konditori som skulle vara inrett som ett prästhem med bullar, bröd och bakverk av högsta kvalitet. Hon ville enbart anställa unga kvinnor och hon slog sig ihop med en annan kvinna, Anna Skog, som till en början var produktionsansvarig. Anna slutade så småningom och Ester fortsatte på egen hand.

År 1961 valde Ester att lämna över konditoriet till fyra av de anställda och två av dessa fortsatte att driva det till 1979 då det såldes till Agneta och Östen Brolin som i sin tur drev det fram till år 2012. År 2012 tog Johan Sandelin över. Johan är utbildad kock men insåg, då han i ett restaurangkök såg en man såga till en krokodil av is, att han ville skapa mer, vara en konstnär och vad är då mer passande än att vara konditor!

Att caféet heter Vetekatten sägs komma ifrån Ester själv. Någon frågade vad det skulle heta, hennes konditori, och hon sägs ha svarat “ja, det vete katten”.

På Vetekatten hittar alla något som de gillar, från bakverk till mat. Är man känslig eller allergisk mot t.ex. gluten eller laktos finner man också en massa gott på menyn men man ska ändå vara medveten om att det är ett konditori och att man här hanterar mejeriprodukter, ägg, mjöl och nötter.

Lämna ett svar