Varje år utnämns Årets Hållbara Café av White Guide i samarbete med KRAV. I år gick utnämningen till “Annas Hembageri” i Mariefred. Annas har tidigare också utnämnts till Sveriges bästa café, Årets fikaställe och SM-Guld vid SM i Mathantverk.
På Annas avnjuter man mustigt och gott surdegsbröd bakat av ekologiska ingredienser, härliga bullar, en uppskattad brödbuffé och ekologiskt kaffe. På Annas kan man också delta i kurser där man med enkla knep lär sig hur man lyckas lite bättre i sin egen bakning hemma i sitt eget kök.
Anna och Robert Schweiz lämnade Stockholm för att öppna ett bageri “mitt i ingenstans”. Det blev Marielundsviken utanför Mariefred. Anna skulle driva bageriet själv men det tog sådan fart att Robert snart såg sig själv stå och baka han också. Idag är man också mer centralt belägna men trots läget i stan ger bageriet en känsla av gammal handelsbod där doften av nygräddat bröd och bullar lockar till köp. Det hjälper även till att gäster och besökare kan se bakbordet och stenhällsugnen och därmed se att brödet verkligen bakas från grunden på plats.
Anna tar sin inspiration från sin mormor, recepthäftet hänger med, men även från andra delar av världen.