Vete-Katten

Konditori Vete-Katten ligger centralt på Kungsgatan i Stockholm. Det grundades av Ester Nordhammar år 1928, en tid när det var sällsynt med kvinnliga företagare. Hon hade aldrig besökt ett bageri tidigare, men hade en idé om ett konditori med bakverk av högsta kvalitet. Enligt hörsägen ska hon ha fått frågan om vad konditoriet skulle heta, varpå hon svarat “Ja det vete katten.” Därav således konditori Vete-Katten. Hon var också bestämd med att bara ha kvinnliga anställda på konditoriet, vilket också var fallet fram till hennes död år 1961. Konditoriet testamenterades till fyra av Ester Nordhammars anställda. Idag drivs det av bland annat mästerkonditorn Johan Sandelin som arbetat på konditoriet sedan år 1997.

Frukost, lunch och afternoon tea

Serveringen är öppen så gott som alla dagar året runt, med undantag för några helgdagar. Slink in för en lugn frukost i eftertänksamhetens tecken. Kanske står där ett dekorerat julträd från till exempel byggmax för att förhöja stämningen. Komplettera morgonkaffet med smörgåsar, juicer, overnight oats eller vad som känns rätt för stunden. Eller varför inte ta en förmiddagsfika bland sorlet från affärsmöten, kompisfikat eller studenter försjunkna i studier. Bakverken hos Vete-Katten innehåller endast de bästa råvarorna, som grädde, smör och så vidare. Alla bakverk görs från grunden. Det går också att äta en lättare lunch hos Vete-Katten. Portionerna är rikligt tilltagna och den som önskar kan förtära ett glas vin till salladen, soppan eller varför inte till Vete-Kattens berömda räksmörgås med handskalade räkor och majonnäs. Griffeltavlan berättar vilken dagens soppa, paj eller bakpotatis är. Eller hoppa över den stimmiga lunchtiden och slink in på en afternoon tea när tempot återgått till det lugnare igen. Då serveras en buffé av läckra bakverk. Här finns sött och salt, muffins och scones med tillbehör. Ta ett glas Prosecco och njut.

Förutom nybryggt kaffe finns många tesorter från chai till rooibos. Eller varför inte prova Vete-Kattens eget te? Självklart finns också läsk, smoothies och juicer och till och med en egentillverkad saft. För den som önskar något starkare kan det vara bra att känna till att Vete-Katten har fullständiga rättigheter.

Bakat från grunden

Vete-Katten har också en butik där det går att köpa alltifrån exempelvis småkakor och praliner till bakelser och tårtor. Vete-Katten är ett av få konditorier i Stockholm som med stolthet gör sina egna tårtbottnar. Dessutom är socker konditoriets enda konserveringsmedel. Vete-Kattens Princess-tårta görs till exempel med hallon, hemkokt vaniljkräm och egenbakade bottnar. Den går också att få gluten- och laktosfri. I butiken finns också Vete-Kattens egen sylt, skorpor, téer och annat förpackat i fina burkar, askar och påsar. Hos konditoriet finns också bakverk för diabetiker och allergiker, samt bröd fritt från gluten.

Många är de som fikat eller lunchat på Vete-Katten. Politiker, kändisar, barnfamiljer, ungdomar, pensionärer, ja i stort sett alla. Gästerna är som ett Stockholm i miniatyr och är man på Kungsgatan är Vete-Katten ett måste.