Tandhälsa för kaffeälskaren

Kaffe ses av många som en hälsodryck då den inte bara ger njutning utan också innehåller magnesium som minskar risken för typ 2 diabetes. Flera vetenskapliga studier har visat att kaffe förlänger livet samt skyddar mot demens och Parkinsons sjukdom. Det är också socialt att dricka kaffe, då du kan besöka caféer och umgås med dina vänner och bekanta.

Det finns dock även negativa effekter av kaffedrickande, som kan behöva förebyggas på olika sätt. Kaffe kan ge fläckar på tänderna, och om du dricker många koppar kaffe med socker i varje dag kan det resultera i tandlossning. Men detta kan snabbt åtgärdas med hjälp av implantat Stockholm från Södertandläkarna. Här kan du ersätta dina saknade och skadade tänder, med hjälp av erfarna tandläkare som utför implantat i Stockholm.

Caféer i Stockholm

Om du bor i Stockholm finns här många caféer att besöka för kaffeälskaren. I Stockholms skärgård kan du lyssna på måsarnas skri och havets brus. Åk till Vaxholm för att ta en fika, med vacker utsikt från Kastellets Sommarcafé. Här finns goda bakverk och matiga sallader och smörgåsar. Du kan även äta på Café Kobben som ligger vid Vaxholms gästhamn. Om du åker en bit ut till Ljusterö, kan du besöka Klintsundets marina-café som erbjuder kaffe på ekologiska bönor. Dalarö har ett eget bageri, eller så kan du besöka Rödlöga som huserar Café Truten.

Kaffets effekt på tandhälsan

När det gäller kaffets effekt på tandhälsan har många motstridiga åsikter. En långvarig daglig konsumtion kan leda till att du får missfärgade tänder, där tänderna ser gulare ut och du kan till och med få bruna, missprydande fläckar. Men missfärgningarna betyder inte i sig att kaffedrickandet är skadligt för tänderna. Kaffe innehåller nämligen ett ämne som verkar bakterienedbrytande, vilket motverkar de specifika bakterier som ligger bakom plack. För att minska risken för karies kan du dricka kaffe två gånger om dagen. Om du har socker i kaffet och inte sköljer eller borstar tänderna ökar dock risken för karies, så det är viktigt att tänka på alla aspekter.

Kaffets pH-värde är ganska lågt, under fem, vilket brukar sägas vara en gräns för vilka livsmedel som är skadliga för tandemaljen. Men kaffe, filmjölk och öl brukar undantas från de livsmedel som är skadliga för tandemaljen eftersom de har andra ämnen som skyddar tänderna. Kaffe saknar emaljfrätande syror, så på det viset är det inte lika farligt för tänderna som många andra livsmedel.

Men problemet med missfärgningar återstår. De fläckar som uppkommer på tänderna kommer från polyfenolerna i kaffet. Det är mer specifikt tannin som förekommer i höga koncentrationer i kaffe, rött vin och te. Tanninerna fastnar på tänderna och orsakar en ytlig missfärgning. Du kan minska på missfärgningarna genom att dricka ditt kaffe med fet mjölk, vilket ofta serveras på caféer. Om du väljer mörkrostade bönor får du färre tanniner i kaffet, och du kan även skölja munnen med vatten efteråt.