Vad är och gör en barista?

När du besöker ett kafé och beställer till exempel en kaffe latte, då är det en barista som tillagat den. En barista är en slags kaffekonstnär som vet hur en riktigt god latte, cappuccino, latte macchiato, café au lait och många andra kaffesorter ska smaka. Baristan ser till att råvarorna är de bästa och kontrollerar att kaffemaskinerna fungerar som de ska och är rena. Baristan har också grundliga kunskaper om kaffe, hur man tillreder, dekorerar och serverar det. Alla som druckit till exempel café au lait på ett kafé har sett hur fint mönstret i mjölkskummet är, ofta i form av ett hjärta. Benämningen barista kommer från Italien (bartender) och avser en person som serverar drycker.

Sedan 1990-talet har yrket utvecklats i kaffebarer och sedan 1998 arrangeras baristamästerskap årligen i Sverige. I Italien serverar en barista alla sorters drycker, men när begreppet togs upp i England fick det en ändrad betydelse. Det avsåg då en person som specialiserat sig på kaffetillredning. Efter att begreppet blivit känt i England kom det till Sverige med samma betydelse som där.


Om du vill öppna ett kafé och även utbilda dig till barista och inte har ett eget kapital kan du vända dig till Fakturino som kan hjälpa dig. Har du en gård på landet kan du öppna ett mysigt kafé där, och erbjuda hembakat till kaffet du tillagat i en espressomaskin.

En barista har kunskaper om hur kaffet ska blandas, rostas och hur espressomaskinerna ska skötas. De vet även hur mjölken ska skummas bäst och mycket annat. Du få lära dig att jobba som barista genom att gå en kurs, läsa restaurangprogrammet på gymnasiet eller att lära upp dig på ett kafé.